Skyll av saltet. Lutefisk er tradisjonell mat i nordiske land. Det er tørket torsk eller annen hvit fisk som er bløtet i vann, lutet og tørket med salt
Derfor kjøpte jeg meg et lite stykke med lutefisk for å få en smak av julen. Jeg fant kalkunbacon på butikken, og det kjøpte jeg mye av da jeg bodde i København
Hell av vannet som har dannet seg, og salte fisken med mindre salt enn du ellers ville. Hell av vannet som har dannet seg hvis du serverer rett fra formen
Graving er egentlig ikke en konserveringsmetode men en variant av raking eller luting, hvor hensikten er å gjøre fisken spiselig og holdbar ved bruk av salt
Lutefisk er en av de måltidene det tar litt tid å bli venner med. Jublianten ble av undertegnede sist observert med et glass pils ved pappas kjøkkenbord diskuterende sjøfart med sin sønn og kone kl halv fem om morgenen
Lutfisk ble laget avtørrfisk, helst torsk, lyr eller sei. Aluminium blir svart av luta. Hogg opp fisken, eller skjær den i passe stykker og legg i karet
Lutingen gjør fisken holdbar og gir den en spesiell smak. Lutingen skjer i tre etapper. Bløtleggingen gjør at tørrfisken blir myk og lettere påvirkes av luten