Luting av fisk oppskrifter

Lutefisk

Lutefisk

Skyll av saltet. Lutefisk er tradisjonell mat i nordiske land. Det er tørket torsk eller annen hvit fisk som er bløtet i vann, lutet og tørket med salt
Lutefisk 2014

Lutefisk 2014

Og om lutefisk skal være slankemat avgjør du selv. Den store gourmeten og matfilosofen Brillat-Savarin sa det som kjent slik
Lutefisktid igjen

Lutefisktid igjen

Nåja, to-tre ganger da kanskje, vi blir jo aldri lei av denne aske(-)tiske fisken. Idag har vi laget ertestuingen fra bunnen av
Lutefisk med tilbehør

Lutefisk med tilbehør

Lutefisk er en av de få middagene jeg ikke er så vant å lage selv, siden jeg omtrent alltid har fått den servert
Lutefisk, runde 2.

Lutefisk, runde 2.

Nåja, to-tre ganger da kanskje, vi blir jo aldri lei av denne aske(-)tiske fisken. Idag har vi laget ertestuingen fra bunnen av
Lutefisk med gul ertestuing og kalkunbacon

Lutefisk med gul ertestuing og kalkunbacon

Derfor kjøpte jeg meg et lite stykke med lutefisk for å få en smak av julen. Jeg fant kalkunbacon på butikken, og det kjøpte jeg mye av da jeg bodde i København
ER DU MEDLEM AV LUTEFISKENS VENNER

ER DU MEDLEM AV LUTEFISKENS VENNER

Dronningen avfisk, høsten og julens absolutte høydepunkt. Kjøp lutet torsk, ikke frosset og av beste kvalitet
Lutefiskmiddag

Lutefiskmiddag

Hell av vannet som har dannet seg, og salte fisken med mindre salt enn du ellers ville. Hell av vannet som har dannet seg hvis du serverer rett fra formen
Tid for lutefisk igjen!

Tid for lutefisk igjen!

Og om lutefisk skal være slankemat avgjør du selv. Den store gourmeten og matfilosofen Brillat-Savarin sa det som kjent slik
Gravlaks, ørret og flere

Gravlaks, ørret og flere

Graving er egentlig ikke en konserveringsmetode men en variant av raking eller luting, hvor hensikten er å gjøre fisken spiselig og holdbar ved bruk av salt
Lutefisk til besvær

Lutefisk til besvær

Lutefisk er en av de måltidene det tar litt tid å bli venner med. Jublianten ble av undertegnede sist observert med et glass pils ved pappas kjøkkenbord diskuterende sjøfart med sin sønn og kone kl halv fem om morgenen

Gammelsalta sei – raudsei

Lutingav tørrsei var derimot vanlig flere steder før. Fiskeforhandlere melder til Avisa Nordland om «svart hav»

Luting av fisk (Sogn og Fjordane)

For å få fisken hvit, kan man tilsette kalk av kalkstein, men det ble ikke mye brukt i eldre tider. Det beste å lage lut av var bjørkaske

Luting av fisk (Sør-Trøndelag)

Lutfisk ble laget avtørrfisk, helst torsk, lyr eller sei. Aluminium blir svart av luta. Hogg opp fisken, eller skjær den i passe stykker og legg i karet

Luting av tørrfisk

Lutingen gjør fisken holdbar og gir den en spesiell smak. Lutingen skjer i tre etapper. Bløtleggingen gjør at tørrfisken blir myk og lettere påvirkes av luten