I motsetning til det kreolske kjøkkenet som utviklet seg på de store plantasjene i sørstatene i USA, stammer cajun-kjøkkenet fra de fattige områdene i Louisiana
Superenkelt, raskt og med forfriskende gode smaker for deg som er lei kjedelig kyllingretter. Som med alle “1-panne” retter, er det rekkefølgen på det du har oppi som bestemmer hvor bra det blir
Jambalaya er den mest berømte av alle amerikanske retter, opprinnelig en kreolsk rett med opphav fra spanjoler, portugisere og franskmenn som emigrerte til Karibien på 1500-tallet
For å kunne lage en rekke med kreolskeretter, så trenger en kreolsk krydderblandinger. Og Jambolaya er nesten en nasjonalrett blant folket i Louisiana hvor det kreolske kjøkken kommer fra
retter som kreolsk kyllingpasta eller kreolerpiroger, blande med smeltet smør og helle over popcorn, blande med mel og vende inn strimler av kyllingfilet som så friteres eller stekes, bruke til smaksetting av potetmos (gjerne med biter av grillet paprika) osv osv
Man kan skrive avhandlinger om forskjellen mellom kreolsk og cajun mat, men kort oppsummert stammer cajunmaten fra den tradisjonelle landsbybefolkningen i området, mens det kreolske kjøkkenet er inspirert av det franske, spanske og karibiske kjøkkenet
Sassafras brukes mye i kreolske og kajunske retter som for ekempel i gumbo. Basilikum brukes bl a til kalv, kylling og annet lyst kjøtt, grønsak retter og pasta retter