Ha sammalt speltmel, grovbakst, hvetemel, salt og gjær i en stor bolle. Dekk til bollen med plastfolie eller et lokk, og la den stå å heve til neste dag (ca 8-10 timer) Når du står opp heller du bare deigen ut på et melet underlag. Rull deigen til en pølse og del den opp i 9-10 biter som plasseres på et bakepapirkledd stekebrett. Sett på 200 grader (over og undervarme) og la de rundstykkene steke i ca 30-35 minutter, avhengig av ovn
Disse har jeg laget flere ganger, og siden de inneholder gulrot er de veldig saftige og gode. Trill rundstykker og settes på et bakepapirkledd stekebrett
Det nærmer seg jul og julebaksten er rett rundt hjørnet. Hell over smøret og sammen pisket egg. Rør alt sammen og sett deigen i topper med to teskjeer på bake brettet
Denne oppskriften er basert på en gammel oppskrift som har vært en sikker vinner på mitt kjøkken i fler år, nemlig eltrefrie speltrundstykker fra ChocoLanas blogg
Kort fortalt så rører du saman ingrediensane og lar det heva i romtemperatur natta gjennom. Når du står opp om morgonen bretter du saman deigen og heller den til slutt i ei eldfast gryte med lokk som du har varma opp på forhand
Jeg har prøvd meg litt fram med speltmel i det siste, og disse grove rundstykkene er kjempegode. Ha appelsinjuice, lunkent vann, gjær og sukker i en bakebolle
Avkjøles på rist, og de er klare for å bli servert. Ha alle ingrediensene i bakebollen og elt på lav hastighet i ca 10 minutter. Legg de så på bakepapir, dekk til med handkle og la de heve i ca 50 minutter. Når de er klar for ovnen visper du egg og vann, pensler, skjærer et lite snitt på toppen og stek de på over- og undervarme 225 grader i 10-13 minutter avhengig av ovn
Betaglukaner er lange forgreinede karbohydrater som vi finner mye av i byggog som kroppen bare til en viss grad klarer å bryte ned (bakterier i siste delen av tarmen klarer det), men normalt har vi hittil omtalt betaglukaner som kostfiber fordi de brytes så dårlig ned
Det er eksamenstid og maten skal være smakfull, næringsrik og lite tidskrevende. Denne salaten reddet med gjennom uken timer med lesing, både hjemme og på biblioteket
Med til pikniken hadde jeg disse speltrundstykkene fra ChocoLanas matblogg. Hun har mange fine bakeoppskrifter og noen fristende vegetariske middagsoppskrifter, så jeg kan ikke gjøre annet enn å anbefale dere en tur innom bloggen hennes
Vi har kost oss masse og har hatt strålende vær stort sett hele tiden. Men nå er det tilbake til hverdagen og den starter jeg med å bake noen grove rundstykker av spelt
Her har dere oppskriften på gode og grove speltrundstykker til helgekosen. Når det er helg, så er det ekstra koselig å lage frokostbord og nyte en god frokost med de man er glad i
Spelt inneholder lite fruktaner, kjeder av fruktose som vi finner mye av i vanlig hvete og rug. Mange med IBS har problemer med å fordøye fruktaner, og da kan spelt være løsningen
Sprø og tynne knekkebrød med bygg. Disse er like gode til kaffen som til frokost og nistepakken. Duga Gullbygg-produkter selges i Coop-butikker over hele landet
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.