Nedenfor kommer instruks til tørkingavsteinsopp (gjelder også andre kjøttfulle sopper, f. aromasopp) for de av oss som ikke har egen tørker eller som må ty til flere metoder i overfloden
Mens pizzadeigen hever, skjær opp tomat i tynne skiver og fordel på kjøkkenpapir til tørking. Fordel tomatskivene først, dermed sopp og avslutt med mozarella
Delene ble så hengt opp på et luftig sted for tørking. De store skogene i Nordland og Troms er et spiskammer, fullt av vilt, ryper og annen skogsfugl, bær og sopp
På langveggen mot sør har eg framleis den gamle ventilopninga (sjølvsagt med fluenetting inni), slik at rommet også blir påverka av klimaet på Austlandet om hausten og vinteren – som normalt er bra til speking/tørking
Siden trompetsopp utvikler trøffellignende aroma når den tørkes, kan det tyde på at den inneholder både fri glutamat, guanylat og inosinat etter tørking
Det er mange måtar å konservere på, tørking, salting, hermetisering, fermentering, søtsylting og sursylting er teknikkar som er utvikla for å sikre at ein har mat sjølv på mørkaste vinteren
Nå bruker jeg dehydratoren titt og ofte til tørkingav frukt, sopp eller til å lage marengs i. Dehydratoren er som en liten varmluftsovn med nøyaktig temperaturkontroll på lave temperaturer, og man kan sette brettene tett over hverandre
modning, lagring, tørking, salting, røyking, varmebehandling, fermentering. Jo, kort sagt, knallgod mat har synergisk umami, de smaker best og får bokstavelig talt tennene til å løpe i vann
· Det er fri glutamat i all proteinrik mat som er utsatt for en eller annen behandling, tørking, røyking, speking, modning, koking, mørning, salting, langtidskoking, kaldheving osv