Speking av kjøtt oppskrifter

Et lite sideprosjekt

Et lite sideprosjekt

Mye har grunnet i manglende kald plass for spekinga. Flå av svoren og beskjær kjøttet så det får en fin form
Speketid

Speketid

Vei pølsene før du henger dem opp til speking. bruk en skalk av en spekepølse og kvern dette sammen med resten av kjøttet
Spekerom og andre lure stader å tørke spekematen

Spekerom og andre lure stader å tørke spekematen

På langveggen mot sør har eg framleis den gamle ventilopninga (sjølvsagt med fluenetting inni), slik at rommet også blir påverka av klimaet på Austlandet om hausten og vinteren – som normalt er bra til speking/tørking
Norske mattradisjoner?

Norske mattradisjoner?

Salting, speking og tørking var de vanligste konserveringsmetodene. Så fylket er langt fra selvforsynt med jordbruksprodukter, med unntak av kjøtt – og fisk
Salami frå sørlegare strøk

Salami frå sørlegare strøk

Dersom du slurvar på dette punktet, risikerer du at kjøtdeiga renn ut av pølsene når du heng dei opp til røyking og speking
Kjerleik til alle verdas kje og geiter

Kjerleik til alle verdas kje og geiter

Den kraftige smaken eigner seg veldig godt til salting, røyking og speking. Ute ved kysten i Essaouira, den kvitmala, eldgamle handelsbyen som inspirerte Torbjørn Egner til å skrive om Kardemommeby, fekk vi servert søtlege smakseksplosjonar av fårekjøtt med couscous til
Takk, Nasse!

Takk, Nasse!

Mye coppa (skinke) – henger til speking. Glad i dyr som jeg er, og ettersom tanken på å bli vegetarianer har slått meg opptil flere ganger i mine yngre år nettopp på grunn av dette, er det godt å vite at når jeg først skal spise kjøtt, kan jeg velge å spise kjøtt fra dyr som har hatt det godt
Spekerevolusjon  i  aldringspose

Spekerevolusjon i aldringspose

Men etter å ha prøvd speking av svinenakke (eller coppa/capicola som det heiter i Italia) i aldringspose med god hjelp frå (tidlegare) slaktar, kurshaldar og nettbutikkgründer Kai Gundersen, er vi overtydde om at dette er eit veldig godt alternativ til tradisjonell speking
Speking av hjortelår, fenalår og skinke

Speking av hjortelår, fenalår og skinke

Kunnskapen om speking av store kjøttdelar sit i ryggmargen til Magnhild Dyrdal. – Saltet hindrar altså at kjøttet rotnar, det fører til at saltmodningsprosessen skjer i strukturar av kjøttet der det ikkje er så mykje oksygen
Å øse kjøttet innenfra

Å øse kjøttet innenfra

Dette kan imidlertid  avhjelpes ved speking. Magert kjøtt kan "øses" innenfraDe deler av okse og kalv som vanligvis  brukes til brasering har god smak men derimot ikke så mye av det indre fettet som er så viktig for at kjøttet skal holde seg saftig under stekingen
Røyking av mat

Røyking av mat

Trykk HerGod matside med fokus på speking og kaldrøyking av mat. HjemmerøykingOvner som skal brukes til kaldrøyking må i tillegg til selve ildstedet ha en røykkanal fra dette, som er lang nok til at røyken avkjøles til riktig temperatur, til et røykrom, der kjøtt eller fisk henger under røykingen
Spekemat med potetsalat og eggerøre

Spekemat med potetsalat og eggerøre

Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking. Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt
Spekepølse etter gammal metode

Spekepølse etter gammal metode

Ettersom dette er ein relativt tidkrevjande metode som avheng mykje av både kjøttkvalitet, grunnarbeid og ikkje minst miljøet under lagring (av kjøtdeiga), røyking og speking, tilrår Magnhild at du lagar deg ein liten logg der du skriv ned kva du har gjort undervegs, og noterer kor mykje salt du brukte, kor lenge du røykte og kva temperatur og fukt spekinga gjekk føre seg under