Luting av tørrfisk oppskrifter

Lutefisk 2014

Lutefisk 2014

Den store gourmeten og matfilosofen Brillat-Savarin sa det som kjent slik. Du kan selv lage den med klippfisk eller stokkfisk (tørrfisk)
Lutefisktid igjen

Lutefisktid igjen

Eller tørrfisk som man sier i dag, uvisst av hvilken grunn. Nåja, to-tre ganger da kanskje, vi blir jo aldri lei av denne aske(-)tiske fisken

Tradisjonell lutefisk

Selve lutingen er så farlig, at det får andre ta seg av. Henriette Schønberg Erken anbefaler luting i to til tre døgn, Dina Larsen og Dorthea Rabbe anbefalte to til fire dager og Hanna Winsnes anbefalte faktisk luting i seks til åtte døgn
Lutefisk, runde 2.

Lutefisk, runde 2.

Eller tørrfisk som man sier i dag, uvisst av hvilken grunn. Nåja, to-tre ganger da kanskje, vi blir jo aldri lei av denne aske(-)tiske fisken
Lutefiskmiddag

Lutefiskmiddag

Hell av vannet som har dannet seg, og salte fisken med mindre salt enn du ellers ville. Hell av vannet som har dannet seg hvis du serverer rett fra formen
Tid for lutefisk igjen!

Tid for lutefisk igjen!

tørrfiskav torsk(klippfisk eller stokkfisk). Den store gourmeten og matfilosofen Brillat-Savarin sa det som kjent slik
Lutefisk til besvær

Lutefisk til besvær

Lutefisk er en av de måltidene det tar litt tid å bli venner med. Først må man jo få den fisken som er fin nok og stor nok til å bli en anstendig tørrfisk, så må fisken tørkes etter alle kunstrensregler, dette er noe som er vanskeligere på Sørlandet enn lenger nord

Luting av tørrfisk

Lutingen skjer i tre etapper. Bløtleggingen gjør at tørrfisken blir myk og lettere påvirkes av luten. Videre er det viktig å bruke kar av egnet materiale, for eksempel plast, rustfritt stål, porselen, stengods eller med emaljert overflate

Luting av fisk (Sogn og Fjordane)

Til lutefisk blir det brukt tørrfisk, helst torsk eller hyse. Det beste å lage lut av var bjørkaske. ”Ein tek ut oska, som helst skal vere av bjørkeved, kvar dag

Luting av fisk (Sør-Trøndelag)

Lutfisk ble laget avtørrfisk, helst torsk, lyr eller sei. Aluminium blir svart av luta. Fisken må ligge i bløt i rennende vann i ca 2 døgn, eller vannet på skiftes 3-4 ganger i døgnet