Kokt tørrfisk oppskrifter

Fylt paprika med tørrfisk og bacon

Fylt paprika med tørrfisk og bacon

Skal man lage Tapasbord kan det være en fordel å forberede det man kan på forhånd for å lette på arbeide, derfor hadde jeg lagt fisken i bløt, kokt og renset den på forhånd

Norske mattradisjoner?

Dette fettet har en karakteristisk viltsmak, og ble gjerne spist kokt. Fiskemølje består av kokt lofottorsk med lever

Tradisjonell lutefisk

Pass på at det ikke blir kokt tørt. En legende sier at et lager med tørrfisk brant opp etter et lynnedslag
Klippfisk i leirgryte

Klippfisk i leirgryte

1 kg tørrfisk (før utvanning) er nok til fire personer. Linsegryta er basert på gulrot, løk og bacon som er stekt litt kraftig i starten, så kokt videre minimum 1/2 time med kyllingkraft tilsatt linser, hel pepper og et laurbærblad
Bacalao med ekstra umami!

Bacalao med ekstra umami!

Kok opp på middels varme til den er kokt godt opp. Den er skrevet av Sarah Dekke og inneholder mange oppskrifter basert på råvaretilgangen i norsk kystkultur, og selvsagt både klippfisk og tørrfisk
Bacalao på verandaen!

Bacalao på verandaen!

heller bakt eller kokt i grillen. Klippfisk er kanskje det beste av de tre tørrfiskslagene klippfisk, stokkfisk, (eller det man merkelig nok kaller tørrfisk i dag, men som het stokkfisk før, akkurat som i resten av Europa i dag)
Vintersalat

Vintersalat

kokt klippfisk, kylling, sardiner, tørrfisk eller tørrstekt bacon. Urteolje. Finhakk dill og bland med olje og eddik
Tørrfisk på menyen.

Tørrfisk på menyen.

Dampet tørrfisk server med gulrotstuing, kokt potet, og brokkoli. Med en far fra Lofoten er jeg oppvokst med tørrfisk som snacks
Torsk Sous Vide

Torsk Sous Vide

har alltid blitt imponert over de som greier å steke en loinfra en 10-12 kg torsk, uten å brenne fisken, tørke den til tørrfisk eller at midten blir for lite stekt. 4 store gulrøtter kokt møre i USALTET vann

10 nordiske retter man må prøve før man dør.

Krepsen er kokt i en lake av vann, salt og dill og spises kalde. Den er laget av tørrfisk, poteter, løk, tomater, paprika, Cayenne pepper, olivenolje og hvitløk, og er en fantastisk ur-nordisk rett
Omsorg og vasskringler

Omsorg og vasskringler

Der elta farmor deig, trilla emne, lagde kringler – som ho kokte og deretter steikte. Ifølgje journalist og mathistorikar Henry Notaker leverte snekkerane i Bergen kister til bakaren for at sistnemnde skulle fylle den med mat for fiskarar som rodde sørover med tørrfisk og heim igjen med proviant og det som ein storby kunne by på
Melkesyregjæra fikenchutney

Melkesyregjæra fikenchutney

Ikke butikk-chutneys som vanligvis er kokt og smakstilsatt med eddik, oljer og salt men naturlig gjærede chutneys
Cena eller en romersk aften.

Cena eller en romersk aften.

Ha olje, liquamen og vin i en gryte, skjær ned i løken og tilsett den forkokte svinekjøttskulderen som du først har skåret i terninger

Seifiske gjennom tidene

Så rodde man rundt på fiskegrunnen mens seien ”kokte”, det vil si at den sprellet i vannskorpa. Litt tørrfisk ble solgt til hundemat her i landet, mens de fleste arbeidsføre fiskere gikk over i andre yrker

Boknafisk og kattastrofe

Den blir kokt i lett saltet vann og servert med brunet smør. Klippfisk eller tørrfisk. Klippfisk, tørrfisk, lutefisk og boknafisk

Kokt tørrfisk

Til fisken serveres ertestuing, stekt bacon, kokte poter og melkesuppe med potetboller. Vann tørrfisken ut i 2-3 dager i rennende vann