Så håper jeg inderlig, kjære leser, at du velger økologisk kalkun med tanke på hvordan disse snille, sosiale og meget følsomme dyr har hatt det under sine korte dager på jorda
Restene kan man ta med i matboks og varmeopp til lunch. Sett lokket på og sett på lavvarme. Å lage denne gratengen er fin måte å bruke opprester på, eller grønnsakene som har ligget en stund i kjøleskapet
Bruk medium varme. Prøv også våre andre pai-oppskrifter. Og dersom du ikke har kalkunrester på lager, er det bare til å kjøpe litt filet i butikken og forsteke det litt i ovnen
(Har du ferdigstekte kalkunrester så dropp dette punktet). De fleste har resteravkalkun etter den store nyttårsfeiringen og da er denne gryta perfekt til dagen derpå
Noe lages dagen i forveien og varmesopp. Varme smørbrød, gryteretter, curries, supper osv. Bruk tid på å dekke et pent bord, for det påvirker gjestenes opplevelseav maten og stemningen
Skru ned varmen, og la kjelen småkoke i to timer. Om kalkunen ikke har en plastikk temperatur indikator, stikker du temperatur måleren inn i den tykkeste delen av brystet, bak låret, helt til du kjenner den stopper mot benet
Bland alt godt sammen, lag kaker og stek på svak varme til de er gjennomstekt. De vanlige, grove som er laget av ren medisterdeig, og de som er laget på medisterfarse (som jeg er vokst opp med at heter farsekaker)
Da varmes alt opp og kanskje vi koker litt pasta eller skjærer opp noen grønnsaker ved siden av. (Mormor pleide alltid å varmemiddagsrester til kvelds, og selv om det bare var bittelitt, så er det godt med litt varm lapskaus på skiven, litt fiskefilet med majones eller en halv kjøttkake