Hvordan speke kjøtt oppskrifter

Pancetta  –  Italias  svar  på  bacon

Pancetta – Italias svar på bacon

Sistnemnde er spekemat av beste merke, oftast krydra såpass at svinekjøttet får ein ny dimensjon, men også speka så lenge at det kan etast utan at du treng steike eller koke det
Et lite sideprosjekt

Et lite sideprosjekt

I artikkelen "Heng grisen" presenterer han hvordan man kan lage sin egen pancetta. Siden jeg ikke har min egen røykovn her i Oslo, samt det å bygge en slik i tettbebygdestrøk nok ikke vil gjøre meg videre populært i nabolaget har jeg bestemt meg for å forsøke å spekekjøtt i stedet
Salami frå sørlegare strøk

Salami frå sørlegare strøk

Ofte blir det oppmalte, krydra kjøttet og spekket som skal bli til salami ståande nokre timar, dagar eller til og med veker for å starte ein fermeteringsprosess, akkurat som dei fabelaktige spekepølsene til Magnhild Dyrdal, kjent frå filmen «Folk ved fjorden»
Spekepølse  i  aldringstarm

Spekepølse i aldringstarm

Vi har og skrive om korleis du kan speke fenalår, svinenakke og andre heile stykke kjøtt som eigner seg i ein såkalla aldringspose

Spekerom og andre lure stader å tørke spekematen

Sjølv om ekspertane meiner mat ikkje skal vere i direkte kontakt med kjøtt og anna mat, er furu ideelt til kledning fordi den ikkje trekker til seg eller slepper frå seg så store mengder fukt som gran gjer
Spekerevolusjon  i  aldringspose

Spekerevolusjon i aldringspose

Det gav likevel eit svært godt resultat, kjøttet fekk modne seg eit par veker ekstra, som berre framheva spekesmaken
LAMMESKANK I RØMERTOPF

LAMMESKANK I RØMERTOPF

Dette gjør jeg med lammelår og annet kjøtt jeg vil ha supermørt og gjennomstekt. Gryta blir og full av den nydeligste kjøttkraft

Spekepølse etter gammal metode

Til spekepølse kan man bruke alt av kjøtt frå hjorten, geit eller sau, men mest naturlig er å nytte det som du regner som kvernekjøtt – for eksempel nakke, side, skank, legg og delar av bogen
Speking av hjortelår, fenalår og skinke

Speking av hjortelår, fenalår og skinke

Derfor er ho veldig opptatt av at alle som vil lage spekemat og annen tradisjonsmat må opparbeid seg erfaring – og aller helst lage seg ein logg undervegs som dokumenterer alt frå kor mykje kjøttet veg, temperatur, luftfukt, tidsaspekt, røyketid og andre faktorar som påverkar sluttresultatet
Spekemat med potetsalat og eggerøre

Spekemat med potetsalat og eggerøre

Det hele begynte med at det var små muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt. Spekemat er en fellesbetegnelse for mat som er er konservert gjennom speking

Pinnekjøtt med tilbehør

jeg kjenner ingen sauebønder, og har dessverre heller ingen mulighet til å salte/tørke/speke/røykepinnekjøtt selv
Saft suse for ein grilla kylling

Saft suse for ein grilla kylling

Heston sin omnsteikte kylling er eit lite mirakel, og tar utgangspunkt i den same metoden far min og andre brukar når dei skal røyke eller speke fisk og kjøtt

Et blodig drap i Oktober ( ADVARER OM STERKE BILDER)

Og later du som om de vakumpakkede kjøttvarene liksom bare dukker opp i butikken helt av seg selv, er det kanskje kort vei til  å ikke bry seg om hvordan det skjer heller
Å øse kjøttet innenfra

Å øse kjøttet innenfra

Kjøtt som spekes slik vil få ekstra saftighet og smak innenfra. Kutt av endene på spekestrimlene. Magert kjøtt kan "øses" innenfraDe deler av okse og kalv som vanligvis  brukes til brasering har god smak men derimot ikke så mye av det indre fettet som er så viktig for at kjøttet skal holde seg saftig under stekingen
Kjapp omtale: Ferdig salat

Kjapp omtale: Ferdig salat

så og si kun kjøtt med krydder, salt, melkesyrekultur og karbohydrat (druesukker) som gir mat til bakteriene under speketiden