Lutefisk er kanskje ikke det første man tenker å tilberede sous vide, men etter tips fra «Sirkulatørene kommer» var Sviddå mer enn klar for å invitere denne fisken som er elsket og forhatt til en kosestund i bassenget
Kok og blend ertepure. Lutefisk har mange nordmenn et noe ambivalent forhold til. Denne gangen med en særdeles hyggelig og positiv opplevelse- både fisken og tilbehøret smakte fortreffelig
Til gjengjeld varer umamismaken lengre enn de andre smakene, og utløser økt spyttsekresjon i munnhulen og sender signaler til hjernen og magesekken om at velsmakende godsaker er på vei
Stekes til fisken skiver seg. Beregn 700 g lutefisk pr personDen saltes 1 time før steking, bruk 1ss salt pr kg, legg skinnsiden ned i langpanna, ikke skyll av saltet før den stekes. Lag ertepure av 400 g fryste grønne erter, kokes i litt vann med 1 grønnsakbuljong og 1 ss smørMos med stavmikser og tilsett 2 ss ricottaost, saften av 1/2 sitron,og smak til med salt/pepperLag becamelsaus, (hvit saus)3 ss smør smeltes og bland inn 3 ss hvetmel, og spe med melk til passe sausTilsett 3 ss sennep, 1 ts revet muskatnøtt, salt/pepper etter smak 700 g lutefisk pr person
Smak til med salt og pepper og hold ertepureen varm til servering. Vin tillutefisk. Den vannmettede fisken blir så lagt i bløt i kaldt vann tilsatt lut i to dager
Til gjengjeld varer umamismaken lengre enn de andre smakene, det skyldes at umamistoffene fester seg på tungen, på spesielle smaksreseptorer som sitter på tungen, i munnhulen og ikke minst i magesekken og da utløses økt spyttsekresjon i munnhulen