Den franske dronningen Marie Antoinette skal hånlig ha sagt at hvis de fattige ikke hadde råd til brød, så kunne de vel i stedet spise kaker – eller rettere sagt
Jeg tror salige Escoffier nikker anerkjennende til den nye kunnskapen om umami. Spør du en fransk kokk som er opplært i det klassiske franske kjøkken om hva som er grunnlaget for en god saus, vil han svare deg at god kraft er helt nødvendig - han vil muligens også fortelle deg om demi-glace i panegyriske vendinger - om at det er en redusert kraft, blandet med en sauce espangole, og kokt inn til den blir som sirup
Og de blir ekstra deilige når jeg får mulighet til å stelle i stand litt fest og turprosjekter. Men på søndag, da tror jeg vi skal hvile ut med en utflukt til et svaberg i nærheten og spise kanelsnurrer
Til gjengjeld varer umamismaken lengre enn de andre smakene, og utløser økt spyttsekresjon i munnhulen og sender signaler til hjernen og magesekken om at velsmakende godsaker er på vei
I tilleggtilumami, har de både sødme, litt syre og bitre toner fra tomatfrøene. Siden jeg lager kyllingkraft ganske ofte, og ikke alltid hva jeg skal bruke den til, utelater jeg derfor timian og andre aromatiske urter når jeg koker kraft
Synergisk umami (her kommer link til artikkel om synergi) i kyllingkraft kommer fra kylling, litt svinekjøtt, tomat, sopp, aller helst tørket shiitakesopp som du kan få i enhver innvandrerbutikk med asiatiske matvarer
Bloggen min kombinerer oppskrifter, informasjon om umamirike ingredienser og tilsetningsstoffer. I tillegg skal jeg skrive om mat der tilberedingsmetoder er spesielt viktig
Da er det straks fredag igjen og hjemmene fylles med taco duft, eller duft av en rett vi har funnet opp som skal være Taco kan vi vel si, sauser og rømme flyter i strie strømmer, hadde en servert "Norsk Taco" til en mexikaner hadde han nok tatt første flyet hjem, stakkar
Klippfisk blir saltet, deretter og tørket, og begge disse konserveringsmetodene bidrar til proteinnedbrytningen som frigir glutamatforbindelsene og god umamismak
Fiskesaus brukes i asiatiske land som vi bruker buljongterninger , men med den fordel at den inneholder mindre salt, så den er mer anvendelig og derfor mer egnet til å tilføreumamismak i maten enn våre buljongterninger
Til gjengjeld inneholder worchestershiresaus alle de fem grunnsmakene. Sausen er basert på en hemmelig oppskrift, og typisk for europeisk umami, er smaken kompleks, men bemerk, den omtales som en ansjosbasert saus
En umamiblogg uten oppskrift på ramen, er ufullstendig, og jeg har forberedt meg lenge på denne dagen og omsider tok jeg mot til meg idag, og angrer ikke
Motivert av folkets elsk til poteter, har jeg lagd enda en potetsalat. Denne gangen ble det en lun og grønn salat som vi spiste på lørdsagskvelden med røkt laks til
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.