3 fettsyrer
eller omega-6 fettsyrer. I grove trekk kan vi si at eikosanoidene som dannes fra omega-6 er proinflammatoriske og protrombotiske. De har en tendens til å øke inflammasjon i kroppen, gir økt klebringhet og koagulering av blod, og vasokonstriksjon somvil si sammentrekning av blodårene. Dette kan igjen øke faren for utvikling av aterosklerose og blodpropp. Eikosanoidene som dannes av omega-3 blir kalt for antinflammatoriske. Ikke nødvendigvis fordi omega-3 fettsyrer i seg selv er antiinflammatoriske, men fordi de konkurrerer med omega-6 med å danne inflammasjonsmediatorer. Siden Inflammasjonsmediatorene fra omega-6 er mer potente enn de fra omega-3 vil høyere mengde omega-3 kunne dempe inflammasjonen (Drevon et al., 2009; Patterson et al., 2012).
6 fettsyre
LA finnes mest i planteoljer som soya-, solsikke- og maisolje og i kornvarer. Langkjedet omega-6 fettsyrer i form av AA finnes i animalsk fett. Mye av dagens ferdigprodukter inneholder mye omega-6 fettsyrer. Kjente kilder til omega-3 fettsyren i form av ALA er rapsolje, valnøtter og linfrø. ALA finnes både i planter og fytoplankton. Når dyr i havet spiser fytoplankton vil de omdanne ALA til DHA og EPA. Derfor er fisk og sjødyr viktige kilder til langkjedede omega 3-fettsyrer (Drevon et al., 2009).
6 fettsyrer
i forhold til omega-3 fettsyrer. Denne ratioen kan nå være mellom 15-20:1, istedenfor 1:1 som den er hos ville dyr og hos mennesker i tidligere, primitive tider. Det har det altså skjedd en stor endring i mengde og type fettsyrer vi får i oss via kostholdet gjennom tidene. Denne ubalansen mellom omega-6 og omega-3 har vist seg å kunne ha en uheldige virkning på helsen vår ved blant annet å kunne gi økt forekomst av flere kroniske inflammatoriske sykdommer, inkludert kardiovaskulær sykdom (Artemis & Simopolulos, 2008)
Noen ganger har man behov for noen enkle og greie oppskrifter som ikke innebærer alt for mye styr. Tilsett tomatsausen og kraft og kok opp til det fosser
Enkelt og greit. Avslutt med en lm. -Eller fest et båndt og et par perler på og heng dem på treet. Hekle dobbeltstav i en maske midt på firkanten, så en lm
Det er noen kaker som er mer stas å lage en andre, og forige helg fikk jeg lage en av de. Kaker der jeg virkelig kan få LAGE noe, og dekorere og designe, DET synes jeg er morsomt
Ei kaka smake ekstra godt når den er forma som eit hjerta, laga med ein hjertevenn, spist med ein hjertevenn og er litt bedre for hjerta enn andre kaker
Jeg synes dim sum smaker best når det er en blanding av dampede dim sum (dumplings eller wonton) og frityrstekte dim sum fordi smakene utfyller hverandre så godt
Idag våknet jeg og laget en deilig smoothie til meg og min kjære sønn. Han er på besøk, og da er det koselig å overraske han med en forfriskende god morgendrikk
Dessuten så består denne jentegjengen som jeg feirer med av kloke, morsomme, interessante og superhyggelige jenter som man virkelig blir glad av å være sammen med
Men dei fleste som smaker på ei skive speka hjortehjarte syns det er snadder, og vil ikkje kjenne stor forskjell frå speka kjøtt frå andre delar av dyret
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.