Mormor Josefines  lune mini-berlinerboller med varm sjokolade.
CSANGOLICIOUS
CSANGOLICIOUS
  • Vurder denne oppskriften!
  • Din vurdering
Sammenlagt vurdering 0 0 vurderinger

Ingredienser

  • 8 dager med at men tenner et lys hver dag. Denne jødiske festen har sin opprinnelse i en konflikt mellom jødene og grekerne 167 år B.C(before Christ), og kort fortalt så gjorde hellenerne om det hellige jødiske tempelet om til et tempel for Zeus. Jødene fikk forbud mot å praktisere sin religion. Dette ble ikke tatt spesielt godt imot og en herremann ved navn Juda Makkabeus (han hadde litt hjelp da)kastet etter en omfattende kamp hellenerne ut av tempelet. For å rense tempelet for skulle man tenne lys, dessverre var det litt dårlig med lysolje. Heldigvis skjedde det noe magisk og oljelageret de trodde skulle brenne i 1 enkelt dag holdt i 8 dager til ende. Etter dette har jøder over feiret Chanukkah, og mange steder verden over feires det og ved å spise søte saker som er raust og rikelig fritert i olje. Har jeg noen spansktalende lesere her så vil de sikkert kunne trekke likhetspunkter mellom disse miniberlinerbollene og feks churros(samme deig mer elller mindre men churros lages som en lengre kake, ofte med mønster) Nå var ikke min mormor veldig religiøs, men hun gikk heller ikke av veien for ting som var gode- jeg har tidligere fortalt om hennes hang til å spise kake til frokost. Og disse små fritterne her pleide hun å lage i desember fra tid til annen. Jeg vet ikke hvorfor, men jeg syntes det var noe magisk med hvordan en stor teskje med deig kunne bli til en slags minikake. Jeg tror jeg hadde servert disse neste gang som en dessert- kanskje med en tykk vaniljekrem inni(skjær med en skarp kniv og litt fylll inni hver) og litt mørk sjokolade som saus. Ble veldig godt. Raskt å lage var det og. Det så ekstra ekkert ut da jeg serverte det på en svart tallerken og drysset litt melis over. Værsågod- nå ble du litt klokere på religion og en oppskrift rikere fra det vidunderlige lageret til min mormor.
  • 200 g mel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 klype salt
  • 1/4 liter melk- helst helmelk
  • 1 egg
  • 1 liter nøytral olje- feks peanøtt eller solsikke (ja- jeg vet dette er mye, men dette er frityr)
  • 1 plate sjokolade(70 prosent) smelt over vannbad og rør ut med fløte- ca 1/2 dl visp. Hold dette på lunk mens du friterer bollene.

Instruksjoner

Kommentarer

Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.