Welmoed Chenin Blanc er en tørr fruktig hvitvin fra Sør Afrika, som vist nok skal være perfekt til fårikål -og gjerne en litt utradisjonell fårikålmed masse smak
Litt lammekjøtt med mye fett må tilsettes i gryta for å få den ordentlige gode fårikålsmaken. Kjøtt fra bog, nakke, bryst og slagside er som regel kjøttet som blir brukt til fårikålkjøtt
Du kutter løken opp i ringer eller båter, skreller gulrøttene og deler dem opp- så tar du både gulrøttene og løken og legger i et stekebrett med litt høg kant, hiv også vannet oppi her (du kan også ha en liten skvett vin oppi nå, om du synes det er godt)
Det er ikke så ofte vi steller i stand med store middager lenger og sjelden av typen lammelår. Disse blir ferdigstekt sammen med låret og får en god smak fra kjøttet
Saftig lammelårmed tyttebærketchup, rømmesaus, bakte grønnsaker, rosenkål, østerssopp og poteter. Det er høst og butikkene bugner med ferskt lammekjøtt
Da er det på tide med en god, tradisjonell fårikåloppskrift. Den kan med fordel lages ferdig dagen i forveien, kjøl den helt ned før den settes i kjøleskap og varmes opp igjen ved servering
Først skar jeg små hull i låret, og presset hele hvitløksfedd inn i lammet med jevne mellomrom. Så var det bare å krydre låret med mye Rosmarin, Timian, salt og pepper
Fårikålens Venner er en ekte grasrotbevegelse, bestående av lokalt innstiftede fåreninger med full styrings- og oppløsningsrett, uten noe som helst ansvar eller rapporteringsplikt utover hva de lokale vedtekter måtte diktere
Gni hvert kjøttstykke med salt slik saltet blir jevnt fordelt på kjøttet. I dag er det fårikålens dag, den faller på siste torsdag i september, og jeg har fått skikkelig godt lammekjøtt fra Dalen kjøttvarer, for skal man lage fårikål må man ha skikkelig kjøtt
Start med lammekjøttet og pass på at fettsiden er ned (avhengig av type kjøttstykker). Fårikål. Kok opp og la fårikålen trekke på lav varme i 2-3 timer til kjøttet er mørt. Tradisjonell fårikålFårikål - 2 kg Hodekål - 2 kg Pepper - 2 ss Salt - 1 ss Maizena - 1 ss Vann - 4 dl Tilbehør Poteter
Snart er det også fårikålens dag, siste torsdag i september, så tidspunktet passer egentlig bra. Litt skummelt også med dette voldsomme trykket i kjelen
Det beste medlammelår er at det nærmest lager seg selv. I stedet for å gni det inn med salt og pepper, hvitløk og rosmarin, så tok vi denne gangen og marinerte det
Derfor er får i kål en bra måte å spise kjøtt på ved at kraften fra beina vil gi solide mengder vitaminer og mineraler sammen med det sunne fettet fra dyret slik at næringen blir tatt opp i kroppen
Høsten er lammesesong i Norge, og en eller flere fårikål-middager hører med. Etter litt frisk høstluft og en fin tur i fjellet med vakkert landskap, var det godt å sette seg ned å spise god, tradisjonell mat
Kommentarer
Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.