Brødmat er bra mat!
Sunt og Godt by Regine
Sunt og Godt by Regine
  • Vurder denne oppskriften!
  • Din vurdering
Sammenlagt vurdering 0 0 vurderinger

Ingredienser

  • 2-3 brødmåltider daglig. Det er derfor viktig å velge riktig brød, slik at du får i deg de viktige næringsstoffer brødet har å by på. Brødmat er rikt på fiber, som består av ufordøyelige, og delvis fordøyelige karbohydrater. Fiberrik mat gir god metthetsfølelse, og inneholder som regel lite sukker og fett. Fiber er bra for fordøyelsen, og kan motvirke forstoppelse og delta i forebygging mot tarmsykdommer og tykktarmskreft. Fiber har også vist seg å ha gunstig virkning mot hjerte- og karsykdommer, andre kreftformer og diabetes type 2. Helsemyndighetene anbefaler 25-35 g kostfiber daglig. Brød er en god kilde til kostfiber, og et grovt brød inneholder 2-3 ganger så mye kostfiber som et fint brød. Grønnsaker, frukt, bær, bønner, linser og erter er også gode kilder til fiber.
  • 1,3 kg sammalt hvete
  • sammalt hvete
  • 200 g fin sammalt rug
  • 200 g helkorn hvete
  • 75 g tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 9 dl hvetekli/havrekli
  • 1,8-2 l lunkent vann (eller 1 l søt eller surmelk + 8 dl vann)
  • 1 time Slå luften av deigen, og hev i
  • 30 min til
  • 2 liters former gir oppskriften 3 brød 1,5 liters former gir 4 brød Etterheves ikke. Pynt gjerne med litt solsikkekjerner eller gresskarkjerner. Stek så brødene på 200 grader i underkant av 1 time Ingers rugbrød.

Instruksjoner

Kommentarer

Logg inn eller Registrer deg for å skrive en kommentar.